De senaste dygnens stigande dagstemperaturer har skapat ett gynnsamt läge för granbarkborren som nu börjat flyga. Det råder stor risk för angrepp på granskog i utsatta områden.
Fällfångster som genomförs av Mellanskog, Skogsstyrelsen m.fl. visar att mängden granbarkborrar nu ökar markant i fällorna. Det är ett starkt tecken på att huvudsvärmningen är igång och granbarkborrarna flyger för att angripa nya granar. Eftersom temperaturerna ser ut att fortsatt ligga på en hög nivå är det sannolikt att granbarkborrens svärmning fortsätter framgent och till och med ökar ytterligare.
Störst fångster i Mellanskogs område har noterats i sydvästra delen med toppnoteringar i Vretstorp (11 900 st.) , Sunne (10 000 st.) följt av Tärnsjö (8 400 st.) i Uppland. Mindre fångster i Sala (300 st.) och Björklinge (500 st.). Vid huvudsvärmningen förra året låg Björklinge och Örebro i topp med 12 000 st. baggar i fällorna medan Tärnsjö och Sunne hittades i mellanskiktet med ca 4 000 st.
Nu är det viktigt att se över sin skog
Mellanskog och skogsbruket uppmanar alla skogsägare som vet att de har skog i riskutsatta lägen att noggrant se över sina bestånd. Från och med nu till och med augusti, när granbarkborren är som mest aktiv, är det mest effektivt att bekämpa den. Du som skogsägare bör kontrollera din skog kontinuerligt med ca 4-6 veckors mellanrum för att upptäcka nya angrepp.
– Nya angrepp av granbarkborre kan vara svåra att upptäcka och syns inte på håll, det eftersom granarnas barr fortfarande är gröna och ingångshålen från granbarkborren inte är helt lätta att hitta. I första hand går granbarkborren på vindfällen och andra försvagade träd. Risken för angrepp på stående träd är störst i nära anslutning till tidigare skador eller i hyggeskanter och på torra marker. För att hitta nya angrepp kan du leta efter kådindränkt borrmjöl runtomkring ingångshål, oftast lokaliserade vid barkens fickor. Därefter brunt borrmjöl vid stambasen eller i barkens fickor. Andra tecken kan vara rinnande kåda längst med stammen, torra gröna barr på marken samt gångar som är synliga om man skär bort barken, säger Kristin Warngren, ansvarig för fällövervakningen på Mellanskog.
Mellanskog prioriterar granbarkborrefrågan. Trycket på fältpersonalen under granbarkborresäsongen är oftast mycket högt, vi jobbar på i stadig takt och anstränger oss till det yttersta för att hjälpa så många medlemmar som möjligt. Om du kan gå över din skog själv är det en stor hjälp för alla, känner du dig osäker och önskar konsultera din skogliga rådgivare så tveka inte att höra av dig.
Vill du veta mer? Följ svärmningsövervakningen löpande på vår hemsida och hos Skogsstyrelsen: www.skogsstyrelsen.se/granbarkborre
Informationen på vår hemsida uppdateras varje vecka.