Nytt år och nya besked från Mellanskog!

Ett nytt år är här, och som medlem får du nu viktig information om dina skogliga affärer med Mellanskog. Under veckan kommer vi skicka ut årets års- och medlemsbesked – viktiga underlag för att hålla koll på dina affärer med oss och underlätta bokföringen.

Så hittar du dina besked

Både årsbeskedet och medlemsbeskedet kommer att skickas ut via Kivra under nästa vecka. Om du inte har aktiverat Kivra får du istället handlingarna via vanlig post. Redan nu kan du dock enkelt ta del av dina års- och medlemsbesked digitalt via vår plattform Skogstorget, alternativt Medlemswebben.

Årsbeskeden är utformade för att ge en tydlig och överskådlig sammanställning av din ekonomi i föreningen. De presenteras som resultat- och balansräkningar för att göra det enklare att stämma av mot din bokföring. Fördjupande information om kontrakt och kontoutdrag för Merkontot finns också tillgänglig på Skogstorget, alternativt Medlemswebben, för den som vill få en mer detaljerad bild.

Klicka här för att komma till Skogstorget.

Viktiga förändringar i stadgarna

Vid föreningsstämman 2024 röstade Mellanskogs medlemmar igenom uppdaterade stadgar och förändringarna har nu trätt i kraft från och med den 7 januari 2025. En av de mest betydelsefulla förändringarna handlar om insatsskyldigheten, som gör det möjligt för medlemmarna att öka sin kapitalbindning i föreningen.

Denna förändring skapar nya möjligheter för medlemmarna att stärka sitt ägande i föreningen. För Mellanskog innebär det också en ökad finansiell stabilitet och bättre förutsättningar att utveckla verksamheten i linje med medlemmarnas behov och förväntningar.

Vill du veta mer om stadgeförändringarna som genomförts? Läs mer här.

Stärkt medlemsnytta genom högre timmerpriser

Efterfrågan på timmer från familjeskogsbruken i Mellansverige är fortsatt stark. Nu höjer vi priset på tall- och grantimmer från 18 december.

– Vi ser fortsatt en god marknad för sågtimmer, såväl Setra som andra sågverksföretag i Mellansverige har genomfört investeringar för att öka produktionen och efterfrågan på timmer ökar. Med prishöjningen fortsätter vi att skapa värde för våra ägare genom att stärka skogsägarnas lönsamhet, säger Fredrik Munter, vd för Mellanskog.

Höjning med 100 kr/m³fub på tall- och grantimmer

Mellanskogs nya prislistor gäller avverkningskontrakt tecknade från och med den 18 december 2024 och innebär en höjning av priset på tall- respektive grantimmer med 100 kr/m³fub. Dessutom finns en kontrakteringspremie på 50 kr/m³fub gällande timmer från slutavverkning som är möjligt att avverka och transportera på barmark. Premien gäller tills vidare.

Här hittar du Mellanskogs aktuella premier och prislistor.

Virkespriser på en hög och stabil nivå är en del av Mellanskogs medlemsnytta. Mellanskog äger halva träindustriföretaget Setra Group och har som ekonomisk förening möjlighet att lämna både ränta på medlemmarnas insatskapital och efterlikvid på levererat virke.

Läs mer om medlemsnyttan här.

Var tredje julgran i Sverige kan vara stulen

Julgranen har haft sin självklara plats i julfirandet ända sedan 1800-talet, att granen får stå i centrum för den stundande högtiden gläder så klart alla skogsägare.

Vi på Mellanskog har genomfört en ny undersökning som visar dock att 45 % av skogsägarna har upplevt stölder av julgranar de senaste fem åren. I genomsnitt stjäls 3,4 granar per fastighet och år. Det är rimligt att anta att situationen inte är unik för skogsägare i Mellansverige. I förlängningen betyder det att upp till 1,3 miljoner julgranar stjäls i Sverige varje år. Den ordinarie försäljningen av julgranar uppgår till tre miljoner granar och nästan var tredje julgran i de svenska vardagsrummen kan därmed vara stulen.

I Sverige har vi fantastiska möjligheter att röra oss fritt i skog och mark, vi skogsägare välkomnar besökare i våra skogar. Men allemansrätten säger också att man inte får störa – och inte förstöra. Det är till exempel förbjudet att plocka saker från växande träd menar Marie Wickberg, hållbarhetschef på Mellanskog.

– Vi skogsägare älskar såklart julgranar, men de granar som växer runt om oss ägs av någon som sköter skogen, investerar pengar och planerar för framtiden. Det lika fel att ta gran i skogen som en julskinka i mataffären, säger Marie Wickberg.

Det förekommer att skogsägare polisanmält stölderna, men samtliga förundersökningar har lagts ned. Marie Wickberg betonar att stöld av julgranar är ett brott, vid enstaka granar handlar det sannolikt om ringa stöld, som kan medföra böter.

Vad ska man göra istället då?

– Jag tycker att man ska köpa en hållbart producerad svensk julgran i handeln. Ett bra alternativ är såklart också att ringa till en markägare i närheten och fråga om möjligheterna att köpa en julgran i skogen, säger Marie Wickberg.

Undersökningen visar också att problemet med julgransstölder är större ju närmare tätorten skogen ligger, bland markägare som har sin fastighet inom fem kilometer från en tätort har 78 % upplevt julgransstölder.

Om varje julgran som stulits istället hade sålts för 500 kronor så uppgår värdet för de stulna julgranarna till 660 miljoner kronor per år.

Så har vi gjort undersökningen

En enkät skickades ut per mejl till ett stratifierat slumpmässigt urval av skogsägare som är medlemmar i Mellanskog, fördelat över länen i Mellanskogs verksamhetsområde, 248 skogsägare svarade. Enkäten bestod av fem frågor och inkluderade bland annat frågorna ”Jag har upplevt stöld av julgranar på min fastighet de senaste fem åren” och ”Hur många granar uppskattar du stjäls varje år på din fastighet?”

Så har vi uppskattat mängden stulna julgranar

Utifrån svaren har en skattning gjorts av hur många granar som stjäls per skogsägare och år, samt den genomsnittliga fastighetsstorleken för en Mellanskogsmedlem. Värdet har sedan legat till grund för en beräkning av en nationell siffra.

Mellanskog köper Sveaskogs aktieinnehav i Setra Group

PRESSMEDDELANDE: Sveaskog AB och Mellanskog offentliggör i dag en avsiktsförklaring, rörande försäljning av Sveaskogs innehav i Setra Group AB till Mellanskog. Ägarförändringen är planerad att verkställas under första kvartalet 2025.

Aktiebolaget Setra Group ägs till 50 procent av Sveaskog och 49,5 procent av skogsägarföreningen Mellanskog. Övriga 0,5 procent ägs av cirka 1 400 mindre aktieägare. Försäljningen innebär att Mellanskog förvärvar Sveaskogs totala innehav i Setra Group.

Setra Group är ett av Sveriges största träindustriföretag och bidrar till svensk export av träprodukter. Bolagets produktionsanläggningar förädlar skogsråvara till sågade och hyvlade trävaror, limträ, KL-trä och komponenter för byggande och boende. Dessutom går bioprodukterna till inhemsk energiframställning. Produkter från svenska sågverk har stor potential att bidra till den gröna omställningen, skapa värde av svensk skogsråvara för samhället och som arbetsgivare i en framtidsbransch. Setra spelar därmed en viktig roll för Sverige.

Sveaskog är Sveriges största skogsägare med 14 procent av Sveriges skogsmarker. Bolaget ägs av svenska staten och är en oberoende aktör utan egna stora intressen som slutanvändare av skogsråvara. Ägarförändringen är i linje med Sveaskogs strategi att vara en ansvarsfull skogsägare samt ett tidigare riksdagsbeslut från 2009.

– Som ägare är det vår uppgift att skapa optimala förutsättningar för bolagets framtid som ett konkurrenskraftigt och lönsamt bolag. Jag är därför glad över att vi nu kommit överens med Mellanskog om att de övertar vårt aktieinnehav. Genom affären kan bolaget utvecklas och skapa långsiktigt värde för dess ägare. Vi har med stolthet varit en ägare i Setra och jag ser fram emot fortsatt gott samarbete, säger Sveaskogs vd Erik Brandsma.

Mellanskog är en skogsägarförening med verksamhetsområde från Gotland i söder till Härjedalen i norr och ägs av cirka 28 200 medlemmar. Föreningens huvudsakliga uppgift är att skapa så stort värde som möjligt för föreningens medlemmar.

– Mellanskog tror på trä som material och ser fram emot att fortsätta utveckla Setra som ett av Sveriges största träindustriföretag. Förvärvet ligger väl i linje med vår långsiktiga affärsstrategi och kommer att stärka Mellanskogs medlemmar, säger Mellanskogs vd Fredrik Munter.

Om Setra Group:

  • Setra är ett av Sveriges största träindustriföretag. I Setras anläggningar förädlas skogsråvara till klimatvänliga, högförädlade produkter såsom limträ, hyvlat, komponenter och KL-trä för byggande och boende på en global marknad.
  • Setras timmer har sitt ursprung i ansvarsfullt brukade skogar i några av världens bästa råvaruområden för barrträ. Setra säljer även bioprodukter som bark, flis och spån till kunder inom pappers- och massaindustrin samt till energiframställning.
  • I koncernen ingår också dotterbolagen Setra Trävaror och verksamheten i England, Setra Wood Products samt Pyrocell samägt med Preem.
  • Setra är ett aktiebolag som till 50 procent ägs av Sveaskog och 49,5 procent av skogsägarföreningen Mellanskog. Övriga 0,5 procent ägs av cirka 1 400 mindre aktieägare.
  • Setra har ca 860 anställda och omsätter ca 5,5 miljarder kronor.
  • Omkring 70 procent av omsättningen utgörs av export till Europa, Nordamerika, Asien, Nordafrika och Mellanöstern.

Läs mer om Setra: www.setragroup.com

För mer information, kontakta:
Fredrik Munter, VD, 010-482 80 01, fredrik.munter@mellanskog.se
Mellanskogs pressfunktion, 010-424 15 00, presskontakt@mellanskog.se

Beställ röjning till fast pris i Skogstorget!

Mellanskog gör det nu ännu enklare för skogsägare att sköta sin skog digitalt. Med den senaste funktionen i vår digitala plattform, Skogstorget, kan 77 000 privata skogsägare i Mellansverige snabbt identifiera röjningsbehov och beställa röjning direkt i sin skogsöversikt – till ett fast pris och utan krav på skogsskötselplan.

Effektiv skogsvård utan skötselplan

Skogsöversikten är en gratis, automatgenererad översikt över skogsinnehavet som visar skogsägaren aktuellt röjningsbehov och gör det möjligt att beställa röjning direkt i plattformen, utan krav på en separat skogsskötselplan. Detta är särskilt värdefullt för skogsägare som inte bor nära sin skog och som vill ha enkel tillgång till skogsvårdsåtgärder.

– Tidigare krävdes en skogsskötselplan för att få denna typ av stöd, men nu ger skogsöversikten samma tydliga insyn för röjning. Vi förenklar både planeringen och skogsskötseln, vilket i slutändan stärker skogens värde, säger Henrik Boström, chef utveckling och e-handel, Mellanskog.

Det här är Skogstorget

Skogstorget är Mellanskogs senaste digitala satsning som erbjuder verktyg för att optimera skogsägandet. Här kombinerar vi vår djupa skogskunskap med den senaste teknologin för att ge skogsägare bättre beslutsunderlag för att effektivisera och förenkla skötseln av deras skogar.

– Med Skogstorget kombinerar vi den genuina kunskap om skog som finns inom Mellanskog med den senaste digitala teknologin. Kombinationen gör tjänsten unik på marknaden, säger Fredrik Munter, vd på Mellanskog. Det är en viktig milstolpe för oss och för hela skogsbranschen i resan mot ett digitaliserat skogsbruk.

Upplev Skogstorget och de nya funktionerna:

  • Gratis skogsöversikt för alla skogsägare i Mellansverige
  • Möjlighet att beställa röjning digitalt till fast pris
  • Tillgång till digital rådgivning genom MAI (Mellanskogs Artificiell Intelligens)

Under 2025 planerar vi att släppa ännu fler funktioner i Skogstorget. Så håll utkik!

Ta en tur på Skogstorget!

Starkt kvartal med höjda virkespriser och digital tillväxt

Skogsägarföreningen Mellanskog presenterar ett starkt resultat för tredje kvartalet 2024, drivet av rekordhöga virkespriser och framgångsrika initiativ för att förbättra skogsägarnas lönsamhet. Det sammanlagda rörelseresultatet för 2024 uppgår nu till 133 Mkr.

Under tredje kvartalet genomförde Mellanskog ytterligare en prishöjning på virkesråvaran från familjeskogsbruk i Mellansverige. Höjningen på massavedssortimenten innebär att Mellanskogs priser på massaved har mer än fördubblats sedan våren 2022. Mellanskog har fortsatt höja priserna både mot industrin och skogsägare.

– Våra medlemmar har aldrig tidigare fått ut så mycket pengar per avverkad kubikmeter virkesråvara som nu. Vi fortsätter arbeta aktivt med att förbättra villkoren för våra medlemmar, och de rekordhöga nivåerna på virkespriserna möjliggör historiskt stora intäkter för skogsägarna, säger Fredrik Munter, Mellanskogs vd.

Trots hård konkurrens om virkesråvara är Mellanskogs leveransvolym för kvartal tre på samma nivå som motsvarande period 2023 vilket är ett positivt trendbrott. Gynnsamma väderförhållanden under sensommaren innebar goda drivningsförhållanden vilket bidrog till en hög aktivitet i skogen. Ackumulerat har leveransvolymen 2024 sjunkit med 5 % jämfört med 2023. Mellanskog möter den ihållande efterfrågan på gallring med en kampanj för att locka fler gallringsentreprenörer till Mellanskogs geografi. Rörelseresultatet för det tredje kvartalet uppgick till 56 (-1) Mkr.

E-handel via Skogstorget – beställning av röjning till fast pris

Skogstorget, Mellanskogs nya e-handelsplattform, gör det möjligt för skogsägare i Mellansverige att digitalt beställa röjning till ett förutbestämt, fast pris. Tack vare avancerade AI-modeller kan Mellanskog nu identifiera röjningsbehov och automatiskt räkna ut ett transparent och förutsägbart pris. Det är en milstolpe i digitaliseringen av skogsbruket i Sverige och redan nu har över 19 000 användare besökt Skogstorget.

Årets Employer Branding-företag 2024

Mellanskog fortsätter framgångsrikt arbeta för att vara en attraktiv skogsägarförening och arbetsplats. Arbetet med att positionera Mellanskog som en attraktiv arbetsgivare har uppmärksammats och Mellanskog fick nyligen utmärkelsen Årets Employer Branding-företag 2024 av Karriärföretagen.

Nyckeltal

Period jan-sep

  • Omsättning 3 895 Mkr (3 517)
  • Leveranser 3 658 tm³fub¹ (3 848)¹
  • Rörelseresultat 133 Mkr (109)
  • Finansnetto 66 Mkr (232)
  • Kassaflöde från den löpande verksamheten 56 Mkr (325)

¹m³fub= kubikmeter fast volym under bark
Siffror inom parentes anger föregående år motsvarande period.

Ta del av balans- och resultaträkningen här.

Ytterligare information lämnas av:
Fredrik Munter, vd Mellanskog
tel: 010-482 80 01

Anna Ramstedt, kommunikationschef Mellanskog
tel: 010-482 80 30

Mellanskog är Årets Employer Branding-företag 2024!

Mellanskog har utsetts till Årets Employer Branding-företag 2024 – en utmärkelse som hyllar vårt arbete att attrahera, utveckla och behålla talanger. Genom att skapa en inspirerande och inkluderande arbetsmiljö, stärker vi vårt arbetsgivarvarumärke och fortsätter vår resa mot att vara en attraktiv arbetsplats där vi växer och tar hand om skogen – tillsammans.

– Vi är väldigt stolta över att få denna utmärkelse. Vårt mål har alltid varit att skapa en inkluderande och inspirerande arbetsplats där våra medarbetare kan växa, utvecklas och känna sig delaktiga. Denna utmärkelse är ett tydligt bevis på att vårt arbete med att stärka både vår företagskultur och medarbetarskap går i rätt riktning, säger Åsa Holmstrand, HR-chef på Mellanskog.

De senaste åren har vi fokuserat på att bygga en stark och transparent företagskultur med fokus på ledarskap, hållbarhet och medarbetarskap. Genom fortsatta initiativ för jämställdhet, kompetensutveckling och en hållbar arbetsplats, vill vi befästa vår position som en ledande arbetsgivare i branschen.

– Vi vill att våra medarbetare ska känna stolthet över att vara en del av Mellanskog, och att framtida kollegor ska se oss som det självklara valet när de söker en arbetsplats där de kan göra verklig skillnad för privata skogsägare i Mellansverige. Vi tar hand om skogen tillsammans, och vi ser framtiden i skogen, avslutar Åsa Holmstrand, HR-chef på Mellanskog.

Utmärkelsen delas ut av Karriärföretagen i kategorin för högskoleingenjörer och är ett bevis på våra framgångar som arbetsgivare under året, baserat på både våra prestationer och nomineringar från studenter och unga yrkesverksamma.

Uppdaterade stadgar öppnar upp för större insatskapital

Vid Mellanskogs föreningsstämma i maj fattades beslut om stadgeändringar. Men vad innebär förändringarna för dig som medlem? Vi reder ut vad som gäller.

Mellanskogs stadgar är föreningens gemensamma spelregler och beslutas av fullmäktige på föreningsstämman. Vid årets stämma fattades beslut om flera förändringar för att stärka föreningen och ge bättre förutsättningar för medlemmarna. Om du accepterar förändringarna behöver du inte göra något, allt fortsätter som vanligt.

– Ser vi att något i våra stadgar behöver harmonisera bättre med verkligheten kan fullmäktige besluta att uppdatera stadgarna. I år blev det ändringar inom flera områden, berättar Fredrik Staland, medlemschef på Mellanskog.

Höjning av insatsen

Den första – och största – förändringen rör insatsens storlek. I en ekonomisk förening som Mellanskog bidrar varje medlem med en ekonomisk insats. Insatskapitalet är ett lån från medlem till förening och återbetalas om medlemmen någon gång begär utträde. Hur stort insatskapital du som medlem kan delta med i Mellanskog beror på hur stor areal skogsmark du äger.

– Det är lätt att komma ihåg, förklarar Fredrik, att en hektar motsvarar en insats, upp till 200 hektar.

En förändring som nu har skett är att en insats värde har fördubblats från 300 till 600 kronor. Det betyder att medlemmar kan delta med dubbelt så stort insatskapital i Mellanskog. När medlemmar sedan får dela på föreningens vinst genom ränta på insatskapitalet så får den medlem som har ett större insatskapital en större andel av vinsten.

Så bygger du upp ditt insatskapital

Den andra stadgeändringen handlar om hur snabbt en medlem kan bygga upp sitt insatskapital i Mellanskog.

– Det går bra för Mellanskog som har haft bra vinstutdelning de senaste åren och vi märker en tydlig önskan hos många medlemmar att kunna bygga upp sitt insatskapital i föreningen snabbare, förklarar Fredrik.

Du bygger upp ditt insatskapital genom att du som medlem levererar skogligt sortiment till Mellanskog. I samband med att affären slutredovisas sker ett så kallat insatsavdrag. Det innebär att två procent av din nettoavräkningslikvid, den summa som blir över när virkesintäkter och avverkningskostnader summerats, dras av och bokförs på ditt insatskonto på Mellanskog.

Aktiva medlemmar premieras

Under ett år kan aldrig insatsavdrag göras för mer än en viss andel av din insatsskyldighet. Detta kallas årligt insatstak. Stadgeändringen innebär att det årliga insatstaket höjs från 10 till 20 procent av en medlems insatsskyldighet.

– I och med att vi höjer det årliga insatstaket kommer de medlemmar som gör återkommande affärer, och därmed gör återkommande insatsavdrag, att snabbare bygga upp sitt insatskapital i Mellanskog, säger Fredrik.

Mer tid för motioner

Vid föreningsstämman fattade man även beslut om att tidigarelägga tidpunkten då en medlem senast måste lämna in en motion till sbo-årsmötet. För att skogsbruksområdets styrelse bättre ska hinna lämna ett yttrande är deadline numera två veckor före årsmötet.

– Det här är en förändring som skapar förutsättningar för bättre medlemsdemokrati eftersom det ger mer tid för sbo-styrelsen att yttra sig och att göra motionerna tillgängliga för medlemmarna före årsmötet, säger Fredrik och fortsätter:

– Jag tycker det är viktigt att våra medlemmar har möjlighet att läsa in sig på en motion innan de åker på årsmötet och fattar beslut.

De får plats i dagordningen

En sista ändring i stadgarna handlar om de förtroendevalda revisorerna. I och med att Mellanskog vid årsstämman 2022 antog Svensk kod för styrning av kooperativa och ömsesidiga företag ska föreningen varje år lämna en kooperativ styrningsrapport. I stadgarna står det numera att de förtroendevalda revisorerna bereds plats i stämmans dagordning och att de ska yttra sig om den kooperativa styrningen av Mellanskog på stämman.

Vad behöver du göra?

Om du accepterar förändringarna behöver inte göra något alls. Vill du däremot lämna föreningen till följd av stadgeändringarna behöver du meddela oss senast den 12 november, genom att kontakta Mellanskogs medlemsadministration via e-post eller telefon; medlem@mellanskog.se eller 010-482 83 00.

Kort om insatser:

Insats: Ekonomisk andel i Mellanskog. Insatsen är ett lån från medlemmen till Mellanskog.
Insatskonto: Det konto hos Mellanskog där medlemmens insatser är bokförda.
Insatsskyldighet: Det maximala antalet insatser en medlem kan ha i Mellanskog. Beräknas utifrån hur stor areal produktiv skogsmark medlemmen äger. En hektar motsvarar en insats. Ingen medlem behöver delta med fler än 200 insatser.
Insatsavdrag: Insatser betalas in till Mellanskog i samband med att medlemmen levererar virke eller bränslesortiment till Mellanskog. Avdraget (f.n. 2 %) görs på nettoavräkningslikviden.
Årligt insatstak: Den totala andel av din insatsskyldighet i Mellanskog som maximalt kan dras i form av insatsavdrag under ett år från dina samlade nettoavräkningslikvider.

.

.

Denna text är skriven av Maja-Stina Skarstedt och är även publicerad i Med Mellanskog nummer 3 2024.
Klicka här för att läsa artikeln i den digitala utgåvan av medlemstidningen.

Mellanskog höjer priset på massaved

Efterfrågan på massaved från familjeskogsbruken i Mellansverige fortsätter att vara stark. Nu höjer vi priset och ger Mellanskogs medlemmar mer betalt för massaved från och med 13 september.

– Vi ser en fortsatt stabil och stark efterfrågan på massaved. Mellanskog kan därmed höja ett redan högt pris och fortsätta stärka skogsägarnas lönsamhet, säger Fredrik Munter, Mellanskogs vd.

Mellanskogs nya prislistor gäller kontrakt tecknade från och med 13 september 2024 och innebär följande;

  • Nytt grundpris på barrmassaved: 600 kr/m³fub
  • Nytt grundpris på björkmassaved: 630 kr/m³fub

Mellanskogs priser på massaved har mer än fördubblats sedan våren 2022. Virkespriser på en hög och stabil nivå är en del av nyttan av att vara medlem. Mellanskogs prissättning av virkesråvara ska vara enkel, transparent och rättvis, den ska belöna medlemskap och skapa värde för föreningen.

Klicka här för att se våra prislistor och läsa mer om vår prissättning.

Läs mer om medlemsnyttan här.

Nu lanseras Skogstorget till 77 000 skogsägare!

Mellanskogs nya digitala plattform, Skogstorget, är nu tillgänglig för alla som äger skog i Mellansverige. Plattformen erbjuder ett helt nytt sätt att effektivt sköta sin skog med digitala verktyg – och den är helt kostnadsfri att använda.

Skogstorget är den digitala plattformen som gör det enkelt att hantera sitt skogsägande. När som helst och var som helst; i telefonen, på läsplattan och i datorn. Du behöver inte vara medlem i Mellanskog för att nyttja plattformen, den är tillgänglig för alla 77 000 privata skogsägare i Mellansverige.

– Med Skogstorget kombinerar vi den genuina kunskap om skog som finns inom Mellanskog med den senaste digitala teknologin. Kombinationen gör tjänsten unik på marknaden, säger Fredrik Munter, VD på Mellanskog. Det är en viktig milstolpe för oss och för hela skogsbranschen i resan mot ett digitaliserat skogsbruk.

Förenklar skogsägandet

En central del av plattformen är den digitala tvillingen av skogen, skapad med hjälp av artificiell intelligens (AI). Den ger skogsägaren en detaljerad digital bild av den fysiska skogen, utan att behöva vara på plats.

Plattformens innehåll och tjänsteutbud kommer att uppdateras löpande för att möta skogsägarnas behov. Redan nu finns följande tjänster tillgängliga;

  • Skogsöversikt
    En förenklad plan som alla skogsägare utan befintlig skogsskötselplan får tillgång till.
  • Röjning
    En tjänst som gör det enkelt beställa ungskogsröjning, direkt i plattformen.
  • MAI
    MAI, Mellanskog Artificiell Intelligens, som är en digital rådgivare. Integrerad i plattformen finns MAI tillgänglig dygnet runt för att svara på skogsägarnas frågor.

Alltid aktuell, ständigt uppdaterad

Härnäst kommer vi lansera tjänsten som håller skogsägarens skogsskötselplan ständigt aktuell, som beräknar skogens tillväxt och där skogsägaren kan följa utförd åtgärd i realtid. I och med det kommer Skogstorget underlätta ännu mer för privata skogsägare att sköta sina skogar på bästa sätt, utifrån sina egna mål.

Välkommen att ta en tur på skogstorget.se!