Stopp för uttag och underlag mellan 29 april–5 maj

Mellanskog genomför ett flertal systemuppdateringar mellan den 29 april och 5 maj, för att förbättra servicen till dig som medlem. Under denna period är vissa tjänster tillfälligt stängda – här är det du behöver känna till!

Mellan den 29 april och 5 maj kommer du inte kunna göra uttag från Merkontot eller beställa deklarationsunderlag. Vi rekommenderar därför att du genomför eventuella uttag i god tid innan den 29 april.

Har du inte deklarerat ännu, logga då in och ladda själv ner underlag i god tid innan den 29 april. Det gäller även handlingar via Skogstorget.

Har du frågor eller behöver hjälp att beställa underlag, kontakta oss gärna via case@mellanskog.se

Skogstorget stängt 1-5maj

Skogstorget kommer vara tillfälligt stängt mellan den 1 och 5 maj på grund av underhåll. Under samma period kan du även uppleva störningar i Medlemsappen.

Därför uppdateras systemen

Vi genomför dessa uppdateringar som en del av skogssektorns gemensamma övergång till det nya branschsystemet VIOL 3. Samtidigt passar vi på att införa ett nytt, modernt verktyg för produktions- och leveransplanering.

Vi ber om överseende med detta, och hoppas att du kommer att uppskatta uppdateringarna!

”300 000 är inte kaffepengar” – Mellanskog överklagar ersättningsdom

I förra veckan meddelades ytterligare en dom i mark- och miljödomstolen som prövat rätten till ersättning vid artskyddsförbud. Domstolen ger skogsägarna rätt i mycket men ger inte ersättning för intrånget, som värderats till knappt 300 000 kronor, då domstolen inte anser att det är att betrakta som betungande. Två domare anger dock avvikande mening och anser att skogsägarna har rätt till ersättning.

Mellanskog har bistått skogsägarna genom hela processen och hållbarhetschef Marie Wickberg är inte nöjd med utfallet:

– Det finns positiva delar i domen, bland annat att skogsbruk ses som pågående markanvändning och att staten ska stå för rättegångskostnaden i denna typ av ärende. Men slutsatsen att 300 000 kronor inte är att betrakta som en betungande kostnad är orimlig. Vi är ute på väldigt tunn is om 300 000 kronor ska betraktas som kaffepengar för en enskild skogsägare.

Domen som nu meddelats är en del av en process som inleddes redan 2018 när förekomst av fågeln lavskrika gjorde att Skogsstyrelsen beslutade om totalt avverkningsförbud av 2,7 hektar skog i Vallsta, strax norr om Bollnäs.

Domstolen har prövat såväl värderingen av skogen, som frågan om vem som ska stå för rättegångskostnaderna. I båda dessa frågor väljer domstolen att gå på skogsägarnas linje.

I frågan om ersättning för intrånget som uppstår till följd av avverkningsförbudet så anser domstolen däremot att intrånget, som värderats till knappt 300 000 kronor, inte är att betrakta som tillräckligt betungande.

Detta är den andra domen från mark- och miljödomstolen gällande ersättning för artskyddsförbud sedan Högsta domstolen våren 2023 gav en vägledande dom som medger att det finns rätt till ersättning, men under speciella förutsättningar.

Domen i Högsta domstolen gav ett bolag rätt till ersättning för att hänsynen till ett tjäderspel som begränsade skogsbruket på 22 hektar. Efter det har en skogsägare i Bollebygd nekats ersättning för begränsningar i skogsbruket till följd av förekomst av tjäder. Markägaren dömdes dessutom att stå för statens rättegångskostnader.

I domen som nu meddelats gällande lavskrika var domstolens fyra ledamöter inte eniga. Två domare anger avvikande uppfattning och menar att skogsägarna bör ges ersättning.

Marie Wickberg påtalar att frågan behöver en politisk lösning.

– Den här domen gör det tydligt att ersättningsrätten är en fråga som behöver en politisk lösning. Att vi efter en process som pågått i sju år fortfarande inte kan förutsäga hur en rättslig prövning kommer att sluta är oacceptabelt. Antalet artskyddsärenden i domstol bara fortsätter att öka och den osäkerhet som detta otydliga regelverk innebär påverkar både naturen och alla Sveriges skogsägare negativt.

Domen som meddelades i mark- och miljödomstolen vid Östersunds tingsrätt kommer att överklagas.

Vi uppgraderar skogsägandet

Mellanskog presenterar idag verksamhetsberättelsen och hållbarhetsarbetet för 2024. Vi har summerat året och kan konstatera att 2024 blev ett rekordår. Det var rentav ett rekord i antalet rekord. Ordförande Peter Helander och vd Fredrik Munter sammanfattar året med att ”Det är länge sedan skogsgårdens ekonomi och virkespriserna var så starka.”. Om detta, och mycket mer, går det att läsa i Mellanskogs verksamhetsberättelse och hållbarhetsarbete 2024 – Vi uppgraderar skogsägandet.

Mellanskog publicerar varje år en sammanfattning av det gångna årets verksamhet. Underrubriken väljs för att ge en bild av det som varit utmärkande för året. Projektledare för arbetet var Örjan Grönlund, hållbarhetssamordnare på Mellanskog, som förklarar valet av rubrik:

– Under 2024 lanserade Mellanskog Skogstorget, en digital plattform som öppnar många nya möjligheter för skogsägare i Mellanskogs geografi. Utöver det så har Mellanskogsbyrån fortsatt utvecklas och erbjuder nu exempelvis också fastighetsförmedling. Detta och mycket till sammanfattar vi med underrubriken om att 2024 var året då Mellanskog uppgraderade skogsägandet.

Innehållet i publikationen utgår från siffror, statistik och data som sammanfattar verksamheten, och utvecklingen över tid. Och det handlar om många olika saker som följs när hela bredden av Mellanskogs verksamhet ska sammanfattas i en rapport. Örjan Grönlund kommenterar innehållet:

– Det mesta i verksamheten följer en stadig utveckling mot det bättre. Men om jag ska lyfta några siffror så är det kopplat till att jämställdheten går framåt, det syns såväl i medarbetarundersökningar som att Mellanskog är nära att nå målsättningen om att minst 30 procent av medarbetarna ska vara kvinnor, 2024 var det 29. Detta betyder inte att vi anser att vi gått i mål med jämställdhetsarbetet, men när man ser utvecklingen över tid är det glädjande att det går åt rätt håll.

Mellanskogs verksamhetsberättelse och hållbarhetsarbete 2024 – Vi uppgraderar skogsägandet finns att ladda ner här på hemsidan och kommer även att finnas tillgänglig på alla årsmöten i Mellanskogs skogsbruksområden.

Klimatmiljonen – en satsning för framtidens fossilfria skogsbruk

Skogsbruket har en viktig roll i klimatomställningen. För att minska beroendet av fossila bränslen och främja hållbara lösningar satsar Mellanskog en miljon kronor under 2025 på Klimatmiljonen – ett initiativ för att stötta innovativa idéer inom skogsbruket.

Målet är att utveckla lösningar som minskar klimatpåverkan, det gäller allt från maskinanvändning och transporter till nya arbetsmetoder eller innovativa lösningar av olika slag. Initiativet är en del av Mellanskogs mål om noll fossila utsläpp i värdekedjan till 2040.

– Som medlemsägd förening vet vi storheten i att samarbeta för att möta komplexa utmaningar. Skogsägare och yrkesverksamma inom skogsbruket har gedigen kunskap och besitter värdefulla idéer som kan bidra till utvecklingen av ett hållbart skogsbruk. Med Klimatmiljonen vill vi omsätta dessa idéer till konkreta lösningar, säger Marie Wickberg, hållbarhetschef på Mellanskog.

Har du en idé? Ansökan är öppen!

Mellanskog välkomnar förslag som kan bidra till ett fossilfritt skogsbruk, exempelvis:

  • Effektivisering av arbetsflöden för att minska resursanvändningen
  • Optimering av transporter för att reducera bränsleförbrukning och utsläpp
  • Nya tekniska lösningar för klimatsmart logistik
  • Innovativa metoder och koncept som främjar ett hållbart skogsbruk

Du som är medlem, entreprenör eller samarbetspartner kan ansöka om stöd från Klimatmiljonen. Mellanskog bistår med stöd i utvecklingen av idén. En jury utvärderar och väljer därefter ut de mest lovande idéerna, som Mellanskog sedan medfinansierar så att den kan genomföras.

– Ett fossilfritt skogsbruk till 2040 kommer inte att hända av sig själv. Klimatmiljonen är en liten pusselbit men ett viktigt kliv för Mellanskog i ambitionerna att minska vårt fotavtryck tillsammans med andra, säger Marie Wickberg.

Läs mer om initiativet och ansök på www.mellanskog.se/klimatmiljonen

Tillsammans skapar vi en fossilfri framtid för skogen!

Mellanskog höjer virkespriserna

Mellanskog möter den fortsatt höga efterfrågan på skogsråvara och genomför en prishöjning på massaved och bränsleved från och med den 18 februari 2025.

Grundpriset för barrmassaved höjs med 40 kr/m³fub till 640 kr/m³fub.
Grundpriset för bränsleved höjs med 60 kr/m³fub till 550 kr/m³fub.

Bärighetspremien för både barmark och allväder höjs. Syftet är att stimulera investeringar i skogsbilvägar för att förbättra tillgängligheten till skogsråvara och säkerställa utförande av skogliga åtgärder även under ett mer skiftande klimat.

– Att verka för höga virkespriser är en viktig del i Mellanskogs arbete för att stärka familjeskogsbruket. Medlemmarna får bättre betalt för sitt virke, och den höga aktiviteten i skogarna bidrar till välskötta skogar, säger Fredrik Munter, Mellanskogs vd.

Virkespriser på en hög och stabil nivå är en del av nyttan av att vara medlem. Mellanskogs prissättning av virkesråvara ska vara enkel, transparent och rättvis, den ska belöna medlemskap och skapa värde för föreningen.

Klicka här för att ta del av Mellanskogs aktuella prislistor och premier.

Vill du veta mer om alla fördelarna med ett medlemskap i Mellanskog? Läs mer om medlemsnyttan här.

Ännu ett starkt år för Mellanskog

Skogsägarföreningen Mellanskog summerar ett starkt 2024 – ett år som präglats av höga virkespriser, ökad skogsägarnytta och framgångsrik satsning på digital utveckling. Föreningen står stark och blickar framåt med fortsatt tillväxt, hållbarhet och medlemsnytta i fokus.

Resultat 2024

Januari-december 2024, motsvarande period 2023 inom parentes.

Mellanskogs arbete för att hitta god avsättning för medlemmarnas råvara har under året skapat god ekonomi i alla led. Föreningen redovisar ett rörelseresultat för 2024 om 181 Mkr (122 Mkr). Det starka resultatet beror främst på stigande försäljningspriser. För skogsägarna har de stigande virkespriserna förbättrat avverkningsnettot och därmed skogsägarnyttan. Mellanskog har också stärkts av en god avkastning från föreningens finansportfölj.

Efterfrågan på skogsråvara har varit hög och virkespriserna rekordhöga. Mellanskog har vid fyra tillfällen under året höjt virkespriserna där timmerpriset uppvisar störst ökning. Höga massavedspriser har resulterat i lönsammare gallringar, samtidigt som det också har inneburit att den avverkade volymen blivit lägre. Den totala leveransvolymen för året uppgick till 4 922 tm³fub (5 144 tm³fub).

Omsättningen av skogstjänster var den högsta någonsin och uppgick till 218 Mkr. Strategiska satsningar på utvecklingsprojekt och högre krav på skogsbruket, såsom artskyddshantering, har bidragit till ökade kostnader för föreningen under året.

I december passerade Mellanskogs totala omsättning för första gången 5 miljarder kronor.

– Mellanskog fortsätter att leverera starka resultat, både för medlemmarna och föreningen. Det ger oss ännu bättre förutsättningar att skapa långsiktigt värde för våra medlemmar, säger Fredrik Munter, Mellanskogs vd.

Resultat oktober – december 2024

Kvartal 4 präglades av fortsatt stark resultatutveckling tack vare höga virkespriser och hög leveranssäkerhet till industrin med ett rörelseresultat om 48 Mkr (13) och leveransvolym om 1 264 tm³fub (1 297).

Upp till bevis för skogspolitiken

Mellanskog arbetar aktivt för skogsägarnas intressen och kräver politiska förändringar för att stärka egendomsskyddet och rätten att äga och bruka sin skog i Sverige.

– En stark äganderätt ger ett starkt samhälle. Nu är sista chansen för regeringen att under nuvarande mandatperiod infria sina löften och åstadkomma långsiktiga förutsättningar för familjeskogsbruket, säger Peter Helander, ordförande i Mellanskog.

Viktiga händelser 2024

  • Ny ordförande: Peter Helander tillträdde som ny ordförande för Mellanskog på föreningsstämman i maj.
  • Digital satsning: Mellanskog lanserade Skogstorget, Sveriges första e-handelsplats för skogstjänster.
  • Medlemsnöjdhet: Tydlig positiv utveckling i föreningens medlemsenkäter.
  • Jämställdhet: Andelen kvinnliga medarbetare i Mellanskog ökade till 29 %. Flera initiativ för en inkluderande arbetsplats genomfördes.
  • Utmärkelser: Mellanskog utsågs till Årets Employer Branding-företag.
  • Strategisk affär: Avsiktsförklaring tecknas med Sveaskog om förvärv av aktier i Setra Group. Affären avses genomföras under 2025.
  • Medlemsökning: Antalet medlemmar steg till 28 700, med cirka 500 nettoökning under året.
  • Utdelning: Föreningsstyrelsen föreslår en utdelning på 115 Mkr till medlemmarna till föreningsstämman i maj.

Nyckeltal:

  • Omsättning 5 410 Mkr (4 829)
  • Leveranser 4,9 Mm³fub (5,1)1
  • Rörelseresultat 181 Mkr (122)
  • Finansnetto 68 Mkr (238)
  • Kassaflöde, löpande verksamhet 4 Mkr (258)
  • Soliditet 27 % (28 %)

Mellanskogs ägarandel i Setra Group motsvarar 49,5 procent av utestående aktier.
1 m³fub= kubikmeter fast volym under bark

Ytterligare information lämnas av:

Peter Helander, ordförande Mellanskog, 073-072 86 27
Fredrik Munter, vd Mellanskog, 070-676 88 11
Anna Ramstedt, kommunikationschef Mellanskog, 072-601 53 66

Ta del av balans- och resultaträkningen i sin helhet här:
Resultat-och balansräkning helår 2024

Ajourhållning i Skogstorget – håll din skog uppdaterad!

Mellanskog introducerar som första aktör i Sverige en digital tjänst som ger dig som skogsägare löpande uppdateringar om din skogsfastighets utveckling. Med den nya funktionen, Ajourhållning i Skogstorget, får du en aktuell bild av tillväxt, status och utförda åtgärder – direkt i din digitala skogsöversikt.

Få en uppdaterad skogsöversikt

Tidigare har skogsskötselplaner (skogsbruksplan) uppdaterats ungefär vart tionde år. Nu kan du istället följa din skogs utveckling löpande. Med Ajourhållning får du uppdateringar av skogliga data och kartinformation. Du ser hur skogen växer, vilka åtgärder som har utförts – såsom föryngringsavverkning, gallring och röjning – och kan fatta beslut baserade på den senaste informationen.

– Den stora skillnaden med Ajourhållning i Skogstorget är att data om min skog kan uppdateras löpande istället för vart tionde år. Mellanskog har utvecklat tjänsten för att skogsägare enkelt ska kunna överblicka och följa sin skogs utveckling digitalt. Det ger mig rätt förutsättningar att fatta beslut om min skog, säger Matts Söderström, skogsbrukschef på Mellanskog.

Enkel och smidig uppföljning av din skog

Ajourhållningen omfattar skogsskötselplanen och skogsöversikten i Skogstorget. Alla skogliga åtgärder som Mellanskog har utfört på din fastighet registreras automatiskt, inklusive markberedning, föryngring, röjning, gödsling, gallring och föryngringsavverkning. Dessutom uppdateras beräkningar av virkesförråd, tillväxt och åldersklasser.

Tjänsten erbjuds till alla skogsägare i Mellansverige till en fast årlig kostnad och ger dig en tydlig och aktuell bild av din skog.

Skogstorget – digitala tjänster som förenklar ditt skogsägande

Ajourhållning är en del av tjänsteutbudet i Skogstorget, Mellanskogs digitala plattform med innovativa tjänster, rådgivning och självservice som gör skogsbruket enklare och mer lönsamt för dig som skogsägare. I Skogstorget kan du:

  • Få en gratis Skogsöversikt – en tydlig bild av ditt skogsinnehav.
  • Beställa röjning till fast pris – planera och genomför skogliga åtgärder smidigt.
  • Använda digital rådgivning via MAI, Mellanskogs AI – få personliga, skogliga råd digitalt.
  • Aktivera Ajourhållning av skogsskötselplan och Skogsöversikt – säkerställ att din skogsdata alltid är aktuell.

– Skogstorget är ett kraftfullt verktyg som kompletterar Mellanskogs personliga rådgivning. Mellanskog är först ut med att erbjuda e-handel för dessa tjänster, exempelvis digital ajourhållning och vill fortsätta att visa vägen för framtidens skogsägande, säger Henrik Boström, chef utveckling och e-handel, på Mellanskog.

Vill du veta mer om Ajourhållning i Skogstorget?
Logga in på Skogstorget och aktivera tjänsten redan idag!

Nytt år och nya besked från Mellanskog!

Ett nytt år är här, och som medlem får du nu viktig information om dina skogliga affärer med Mellanskog. Under veckan kommer vi skicka ut årets års- och medlemsbesked – viktiga underlag för att hålla koll på dina affärer med oss och underlätta bokföringen.

Så hittar du dina besked

Både årsbeskedet och medlemsbeskedet kommer att skickas ut via Kivra under nästa vecka. Om du inte har aktiverat Kivra får du istället handlingarna via vanlig post. Redan nu kan du dock enkelt ta del av dina års- och medlemsbesked digitalt via vår plattform Skogstorget, alternativt Medlemswebben.

Årsbeskeden är utformade för att ge en tydlig och överskådlig sammanställning av din ekonomi i föreningen. De presenteras som resultat- och balansräkningar för att göra det enklare att stämma av mot din bokföring. Fördjupande information om kontrakt och kontoutdrag för Merkontot finns också tillgänglig på Skogstorget, alternativt Medlemswebben, för den som vill få en mer detaljerad bild.

Klicka här för att komma till Skogstorget.

Viktiga förändringar i stadgarna

Vid föreningsstämman 2024 röstade Mellanskogs medlemmar igenom uppdaterade stadgar och förändringarna har nu trätt i kraft från och med den 7 januari 2025. En av de mest betydelsefulla förändringarna handlar om insatsskyldigheten, som gör det möjligt för medlemmarna att öka sin kapitalbindning i föreningen.

Denna förändring skapar nya möjligheter för medlemmarna att stärka sitt ägande i föreningen. För Mellanskog innebär det också en ökad finansiell stabilitet och bättre förutsättningar att utveckla verksamheten i linje med medlemmarnas behov och förväntningar.

Vill du veta mer om stadgeförändringarna som genomförts? Läs mer här.

Stärkt medlemsnytta genom högre timmerpriser

Efterfrågan på timmer från familjeskogsbruken i Mellansverige är fortsatt stark. Nu höjer vi priset på tall- och grantimmer från 18 december.

– Vi ser fortsatt en god marknad för sågtimmer, såväl Setra som andra sågverksföretag i Mellansverige har genomfört investeringar för att öka produktionen och efterfrågan på timmer ökar. Med prishöjningen fortsätter vi att skapa värde för våra ägare genom att stärka skogsägarnas lönsamhet, säger Fredrik Munter, vd för Mellanskog.

Höjning med 100 kr/m³fub på tall- och grantimmer

Mellanskogs nya prislistor gäller avverkningskontrakt tecknade från och med den 18 december 2024 och innebär en höjning av priset på tall- respektive grantimmer med 100 kr/m³fub. Dessutom finns en kontrakteringspremie på 50 kr/m³fub gällande timmer från slutavverkning som är möjligt att avverka och transportera på barmark. Premien gäller tills vidare.

Här hittar du Mellanskogs aktuella premier och prislistor.

Virkespriser på en hög och stabil nivå är en del av Mellanskogs medlemsnytta. Mellanskog äger halva träindustriföretaget Setra Group och har som ekonomisk förening möjlighet att lämna både ränta på medlemmarnas insatskapital och efterlikvid på levererat virke.

Läs mer om medlemsnyttan här.

Var tredje julgran i Sverige kan vara stulen

Julgranen har haft sin självklara plats i julfirandet ända sedan 1800-talet, att granen får stå i centrum för den stundande högtiden gläder så klart alla skogsägare.

Vi på Mellanskog har genomfört en ny undersökning som visar dock att 45 % av skogsägarna har upplevt stölder av julgranar de senaste fem åren. I genomsnitt stjäls 3,4 granar per fastighet och år. Det är rimligt att anta att situationen inte är unik för skogsägare i Mellansverige. I förlängningen betyder det att upp till 1,3 miljoner julgranar stjäls i Sverige varje år. Den ordinarie försäljningen av julgranar uppgår till tre miljoner granar och nästan var tredje julgran i de svenska vardagsrummen kan därmed vara stulen.

I Sverige har vi fantastiska möjligheter att röra oss fritt i skog och mark, vi skogsägare välkomnar besökare i våra skogar. Men allemansrätten säger också att man inte får störa – och inte förstöra. Det är till exempel förbjudet att plocka saker från växande träd menar Marie Wickberg, hållbarhetschef på Mellanskog.

– Vi skogsägare älskar såklart julgranar, men de granar som växer runt om oss ägs av någon som sköter skogen, investerar pengar och planerar för framtiden. Det lika fel att ta gran i skogen som en julskinka i mataffären, säger Marie Wickberg.

Det förekommer att skogsägare polisanmält stölderna, men samtliga förundersökningar har lagts ned. Marie Wickberg betonar att stöld av julgranar är ett brott, vid enstaka granar handlar det sannolikt om ringa stöld, som kan medföra böter.

Vad ska man göra istället då?

– Jag tycker att man ska köpa en hållbart producerad svensk julgran i handeln. Ett bra alternativ är såklart också att ringa till en markägare i närheten och fråga om möjligheterna att köpa en julgran i skogen, säger Marie Wickberg.

Undersökningen visar också att problemet med julgransstölder är större ju närmare tätorten skogen ligger, bland markägare som har sin fastighet inom fem kilometer från en tätort har 78 % upplevt julgransstölder.

Om varje julgran som stulits istället hade sålts för 500 kronor så uppgår värdet för de stulna julgranarna till 660 miljoner kronor per år.

Så har vi gjort undersökningen

En enkät skickades ut per mejl till ett stratifierat slumpmässigt urval av skogsägare som är medlemmar i Mellanskog, fördelat över länen i Mellanskogs verksamhetsområde, 248 skogsägare svarade. Enkäten bestod av fem frågor och inkluderade bland annat frågorna ”Jag har upplevt stöld av julgranar på min fastighet de senaste fem åren” och ”Hur många granar uppskattar du stjäls varje år på din fastighet?”

Så har vi uppskattat mängden stulna julgranar

Utifrån svaren har en skattning gjorts av hur många granar som stjäls per skogsägare och år, samt den genomsnittliga fastighetsstorleken för en Mellanskogsmedlem. Värdet har sedan legat till grund för en beräkning av en nationell siffra.