Uppdaterade stadgar öppnar upp för större insatskapital

Vid Mellanskogs föreningsstämma i maj fattades beslut om stadgeändringar. Men vad innebär förändringarna för dig som medlem? Vi reder ut vad som gäller.

Mellanskogs stadgar är föreningens gemensamma spelregler och beslutas av fullmäktige på föreningsstämman. Vid årets stämma fattades beslut om flera förändringar för att stärka föreningen och ge bättre förutsättningar för medlemmarna. Om du accepterar förändringarna behöver du inte göra något, allt fortsätter som vanligt.

– Ser vi att något i våra stadgar behöver harmonisera bättre med verkligheten kan fullmäktige besluta att uppdatera stadgarna. I år blev det ändringar inom flera områden, berättar Fredrik Staland, medlemschef på Mellanskog.

Höjning av insatsen

Den första – och största – förändringen rör insatsens storlek. I en ekonomisk förening som Mellanskog bidrar varje medlem med en ekonomisk insats. Insatskapitalet är ett lån från medlem till förening och återbetalas om medlemmen någon gång begär utträde. Hur stort insatskapital du som medlem kan delta med i Mellanskog beror på hur stor areal skogsmark du äger.

– Det är lätt att komma ihåg, förklarar Fredrik, att en hektar motsvarar en insats, upp till 200 hektar.

En förändring som nu har skett är att en insats värde har fördubblats från 300 till 600 kronor. Det betyder att medlemmar kan delta med dubbelt så stort insatskapital i Mellanskog. När medlemmar sedan får dela på föreningens vinst genom ränta på insatskapitalet så får den medlem som har ett större insatskapital en större andel av vinsten.

Så bygger du upp ditt insatskapital

Den andra stadgeändringen handlar om hur snabbt en medlem kan bygga upp sitt insatskapital i Mellanskog.

– Det går bra för Mellanskog som har haft bra vinstutdelning de senaste åren och vi märker en tydlig önskan hos många medlemmar att kunna bygga upp sitt insatskapital i föreningen snabbare, förklarar Fredrik.

Du bygger upp ditt insatskapital genom att du som medlem levererar skogligt sortiment till Mellanskog. I samband med att affären slutredovisas sker ett så kallat insatsavdrag. Det innebär att två procent av din nettoavräkningslikvid, den summa som blir över när virkesintäkter och avverkningskostnader summerats, dras av och bokförs på ditt insatskonto på Mellanskog.

Aktiva medlemmar premieras

Under ett år kan aldrig insatsavdrag göras för mer än en viss andel av din insatsskyldighet. Detta kallas årligt insatstak. Stadgeändringen innebär att det årliga insatstaket höjs från 10 till 20 procent av en medlems insatsskyldighet.

– I och med att vi höjer det årliga insatstaket kommer de medlemmar som gör återkommande affärer, och därmed gör återkommande insatsavdrag, att snabbare bygga upp sitt insatskapital i Mellanskog, säger Fredrik.

Mer tid för motioner

Vid föreningsstämman fattade man även beslut om att tidigarelägga tidpunkten då en medlem senast måste lämna in en motion till sbo-årsmötet. För att skogsbruksområdets styrelse bättre ska hinna lämna ett yttrande är deadline numera två veckor före årsmötet.

– Det här är en förändring som skapar förutsättningar för bättre medlemsdemokrati eftersom det ger mer tid för sbo-styrelsen att yttra sig och att göra motionerna tillgängliga för medlemmarna före årsmötet, säger Fredrik och fortsätter:

– Jag tycker det är viktigt att våra medlemmar har möjlighet att läsa in sig på en motion innan de åker på årsmötet och fattar beslut.

De får plats i dagordningen

En sista ändring i stadgarna handlar om de förtroendevalda revisorerna. I och med att Mellanskog vid årsstämman 2022 antog Svensk kod för styrning av kooperativa och ömsesidiga företag ska föreningen varje år lämna en kooperativ styrningsrapport. I stadgarna står det numera att de förtroendevalda revisorerna bereds plats i stämmans dagordning och att de ska yttra sig om den kooperativa styrningen av Mellanskog på stämman.

Vad behöver du göra?

Om du accepterar förändringarna behöver inte göra något alls. Vill du däremot lämna föreningen till följd av stadgeändringarna behöver du meddela oss senast den 12 november, genom att kontakta Mellanskogs medlemsadministration via e-post eller telefon; medlem@mellanskog.se eller 010-482 83 00.

Kort om insatser:

Insats: Ekonomisk andel i Mellanskog. Insatsen är ett lån från medlemmen till Mellanskog.
Insatskonto: Det konto hos Mellanskog där medlemmens insatser är bokförda.
Insatsskyldighet: Det maximala antalet insatser en medlem kan ha i Mellanskog. Beräknas utifrån hur stor areal produktiv skogsmark medlemmen äger. En hektar motsvarar en insats. Ingen medlem behöver delta med fler än 200 insatser.
Insatsavdrag: Insatser betalas in till Mellanskog i samband med att medlemmen levererar virke eller bränslesortiment till Mellanskog. Avdraget (f.n. 2 %) görs på nettoavräkningslikviden.
Årligt insatstak: Den totala andel av din insatsskyldighet i Mellanskog som maximalt kan dras i form av insatsavdrag under ett år från dina samlade nettoavräkningslikvider.

.

.

Denna text är skriven av Maja-Stina Skarstedt och är även publicerad i Med Mellanskog nummer 3 2024.
Klicka här för att läsa artikeln i den digitala utgåvan av medlemstidningen.