Starkt kvartal med höjda virkespriser och digital tillväxt

Skogsägarföreningen Mellanskog presenterar ett starkt resultat för tredje kvartalet 2024, drivet av rekordhöga virkespriser och framgångsrika initiativ för att förbättra skogsägarnas lönsamhet. Det sammanlagda rörelseresultatet för 2024 uppgår nu till 133 Mkr.

Under tredje kvartalet genomförde Mellanskog ytterligare en prishöjning på virkesråvaran från familjeskogsbruk i Mellansverige. Höjningen på massavedssortimenten innebär att Mellanskogs priser på massaved har mer än fördubblats sedan våren 2022. Mellanskog har fortsatt höja priserna både mot industrin och skogsägare.

– Våra medlemmar har aldrig tidigare fått ut så mycket pengar per avverkad kubikmeter virkesråvara som nu. Vi fortsätter arbeta aktivt med att förbättra villkoren för våra medlemmar, och de rekordhöga nivåerna på virkespriserna möjliggör historiskt stora intäkter för skogsägarna, säger Fredrik Munter, Mellanskogs vd.

Trots hård konkurrens om virkesråvara är Mellanskogs leveransvolym för kvartal tre på samma nivå som motsvarande period 2023 vilket är ett positivt trendbrott. Gynnsamma väderförhållanden under sensommaren innebar goda drivningsförhållanden vilket bidrog till en hög aktivitet i skogen. Ackumulerat har leveransvolymen 2024 sjunkit med 5 % jämfört med 2023. Mellanskog möter den ihållande efterfrågan på gallring med en kampanj för att locka fler gallringsentreprenörer till Mellanskogs geografi. Rörelseresultatet för det tredje kvartalet uppgick till 56 (-1) Mkr.

E-handel via Skogstorget – beställning av röjning till fast pris

Skogstorget, Mellanskogs nya e-handelsplattform, gör det möjligt för skogsägare i Mellansverige att digitalt beställa röjning till ett förutbestämt, fast pris. Tack vare avancerade AI-modeller kan Mellanskog nu identifiera röjningsbehov och automatiskt räkna ut ett transparent och förutsägbart pris. Det är en milstolpe i digitaliseringen av skogsbruket i Sverige och redan nu har över 19 000 användare besökt Skogstorget.

Årets Employer Branding-företag 2024

Mellanskog fortsätter framgångsrikt arbeta för att vara en attraktiv skogsägarförening och arbetsplats. Arbetet med att positionera Mellanskog som en attraktiv arbetsgivare har uppmärksammats och Mellanskog fick nyligen utmärkelsen Årets Employer Branding-företag 2024 av Karriärföretagen.

Nyckeltal

Period jan-sep

  • Omsättning 3 895 Mkr (3 517)
  • Leveranser 3 658 tm³fub¹ (3 848)¹
  • Rörelseresultat 133 Mkr (109)
  • Finansnetto 66 Mkr (232)
  • Kassaflöde från den löpande verksamheten 56 Mkr (325)

¹m³fub= kubikmeter fast volym under bark
Siffror inom parentes anger föregående år motsvarande period.

Ta del av balans- och resultaträkningen här.

Ytterligare information lämnas av:
Fredrik Munter, vd Mellanskog
tel: 010-482 80 01

Anna Ramstedt, kommunikationschef Mellanskog
tel: 010-482 80 30