Orimliga besked från Skogsstyrelsen gällande artskydd

Skogsstyrelsen meddelade idag, via ett pressmeddelande, sin syn på förra årets EU-domar rörande artskydd. I praktiken har tillämpningen redan applicerats i delar av Mellanskogs område, vilket lett till mycket stora konsekvenser för enskilda skogsägare i form av förbud att bruka mark utan att ersättning getts, samt mycket långtgående och kostsamma krav på utredningar kring vanligt förekommande arter.

Mellanskog har under en längre tid varnat för den utveckling som nu följer av rättspraxis och konstaterar att det är av yttersta vikt att lagstiftningen ändras skyndsamt.

– Detta besked ställer hela skogspolitiken på ända. Varje politiker som tror på skogens bidrag till ett grönt hållbart samhälle måste agera nu, säger Karin Perers, ordförande i Mellanskog.

Mellanskog konstaterar att Skogsstyrelsens tillämpning, särskild vad gäller fåglar, i praktiken omöjliggör skogsbruk i stora delar av Sverige. Det skapar enorm osäkerhet och en massivt ökad administrativ börda för den enskilde skogsägaren. Allt detta innan frågan om ersättningsrätt är utredd. I första hand behöver därför artskyddsförordningen skrivas om, så att Sverige implementerar artskyddsreglerna i enlighet med EU-direktiven, det vill säga inte mer strikt än vad EU-rätten kräver.

– Förutom alla praktiska problem som kommer med denna fullständigt ogenomförbara tillämpning vill jag särskilt poängtera att man nu slår undan benen för det miljöarbete vi under 30 år har genomfört i gott samarbete med Skogsstyrelsen. Fokus skiftar nu från värdefulla strukturer och gemensamma målbilder till att värna enskilda individer av tillexempel gråsparv och talgoxe. Det är inte ett effektivt eller ändamålsenligt sätt att värna miljön, säger Fredrik Munter, vd på Mellanskog.