Nyfiken på Ekonomisk och juridisk rådgivning?

I oktober lanserade Mellanskog ett nytt tjänstepaket för rådgivning rörande ekonomi, juridik och fastighet. För att komma i gång med uppdraget behövdes en helt ny enhet byggas upp från grunden. Vi pratar med Joakim Frithiof, civilekonomen som gick från bankdirektör på Handelsbanken, till kontorschef på LRF Konsult och som nu är chef för Ekonomisk och juridisk rådgivning på Mellanskog.

När Joakim började i mars beskriver han det själv som att han i princip fick ett tomt vitt ark att börja med. Sedan dess har han hunnit planera varje del av verksamheten, rekryterat sina medarbetare och redan sett många uppdrag komma in till enheten.

– Redan från första kontakten kring den här tjänsten och framåt så har organisationen vuxit i mina ögon och jag stortrivs i det lättsamma och öppna arbetsklimatet. Den positiva andan och viljan att göra det bästa för skogsägarna genomsyrar hela organisationen.

Hjälpa skogsägarna med helheten

Den nya enheten ligger nära skogsägarna genom de skogliga rådgivarna och förvaltarna som har den regelbundna och personliga kontakten. Tillsammans skapas en helhetsbild inom Mellanskog som vida överstiger den man kan uppnå genom ett samarbete med en annan organisation.

– Allt hänger ihop. Från att vara helt ny som skogsägare fram till den dagen då skogen lämnas vidare på något sätt har man olika behov som vi nu kan hjälpa till med i Mellanskogs namn. Jag har redan märkt att bara vi får möjligheten att inleda en behovsanalys så ser vi snabbt att behoven är långt större än den ursprungliga förfrågan. Vi fick till exempel in en förfrågan om en fastighetsvärdering som snabbt förvandlades till ett helt generationsskiftesärende med tillhörande behov av att upprätta testamenten och framtidsfullmakter.

Ser oändliga möjligheter

Tjänsterna som enheten Ekonomisk och juridisk rådgivning kan hjälpa till med är bland annat generations- och ägarskifte, fastighetsvärdering, familjejuridik, nyttjanderätt, intrång och mycket mer. Tjänsterna är tillgängliga för alla men Mellanskogs medlemmar har 25% rabatt.

– Vi vill bli så heltäckande som möjligt för att möta upp de behov skogsägarna har. Vi vill bli det självklara valet för våra medlemmar oavsett vilka behoven är. Möjligheterna känns nästan oändliga. Om det så är något akut, eller frågor av mer långsiktig karaktär vill vi finnas här och bidra till ökad lönsamhet, trygghet och Sveriges nöjdaste skogsägare.

Skogsägarnas behov ofta större än de tror

Sedan den nya avdelningen startade har det alltså varit uppenbart att skogsägarnas behov ofta är större än vad de själva tror. Definitivt inom ekonomi, där går det nästan alltid att planera lite bättre. Men framför allt inom juridiken finns det mycket att göra.

– Mitt tips är att våga ta tag i de stora frågorna. Som vad händer om man avlider eller snabbt får försämrad hälsa? Vem tar över fastigheten och hur går det till? Det är frågor som är betydligt svårare att besvara än hur röjningsbehovet ser ut. I värsta fall går man kanske runt och tror på något som inte ens stämmer. Det är till exempel oerhört viktigt att hanteringen av ett dödsbo hanteras på rätt sätt ur både ekonomisk och juridisk aspekt. Så våga fundera över de egna behoven och ta hjälp av oss!

Joakim Frithiof, chef Ekonomisk och juridisk rådgivning