Nu delas 76 miljoner kronor ut till Mellanskogs medlemmar

Mellanskogs föreningsstämma har idag beslutat att, i enlighet med styrelsens förslag, dela ut 76 miljoner kronor till föreningens medlemmar. Utdelning ges både som efterlikvid på levererat virke (65 Mkr) och som ränta på insatskapital (11 Mkr). Pengarna landar hos skogsägarna i början av juni.

– Vi lever i turbulenta tider, då känns det extra tryggt att skogen står stadigt. Våra skogar har en fantastisk förmåga att långsiktigt, och hållbart, leverera helt nödvändiga nyttor för människor och samhällen, säger Mellanskogs omvalda ordförande Karin Perers.

Det utmanande skogspolitiska läget präglade stämmodebatten, där 16 motioner diskuterades. Ett uttalande som tydligt pekar på vikten av långsiktiga politiska förutsättningar antogs av stämman;

Den röriga myndighetsutövningen och brist på styrning från regeringen innebär en ohållbar situation för Sveriges skogsägare. Vi behöver tydliga, långsiktiga, spelregler och en tillämpning av skogspolitiken som ger oss förutsättningar att bruka skogen med frihet under ansvar. Äganderätten och pågående markanvändning måste respekteras. Sveriges regering måste agera i denna riktning omedelbart! I Sverige finns över 300 000 enskilda skogsägare. Vi levererar tillsammans 60 procent av det svenska virket, vårt bidrag för att skapa ett hållbart samhälle kan inte överskattas – men det kan inte heller tas för givet.

Läs uttalandet i sin helhet här.

Stämman antog den kooperativa kod som utarbetats av föreningen Svensk Kooperation i syfte att främja medlemsdialog och demokratiska beslutsprocesser.

Priset Träkronan tilldelades organisationen Vi-skogen och följande medlemmar förärades Mellanskogs högsta utmärkelse, Guldnålen:

Anette Mogren, Södra Hälsingland
Per Norstedt, Uppsala
Bror Klockervold, Härjedalen

Mellanskogs vice ordförande Mikael Lönn tackades för sitt mångåriga och gedigna engagemang i föreningen. I övrigt valde stämman att lämna styrelsens sammansättning oförändrad. Karin Perers omvaldes enhälligt till ordförande.

Ytterligare information lämnas av:
Karin Perers, ordförande i Mellanskog, 070-568 08 30
Fredrik Munter, vd Mellanskog, 070-676 88 11
Marie Wickberg, hållbarhetschef Mellanskog, 073-907 17 72