Höjda priser på massa- och bränsleved

Behovet av svensk skogsråvara på virkesmarknaden fortsätter att vara stort och priserna gentemot industrin för massa- och bränsleved är stigande. Det gör att Mellanskog höjer priserna för alla medlemmar.

Virkesmarknaden fortsätter att vara stark med hög efterfrågan på massaved. Sanktionerna mot Ryssland ger en fortsatt påverkan på virkesströmmarna i Europa och den pågående energikrisen i Europa gör att behovet av biobränsle är fortsatt stigande.

– Behovet av svensk skogsråvara fortsätter att vara stort och bedöms hålla i sig. För fjärde gången i år kan vi glädjande nog höja priserna på medlemmarnas virke vilket ger ökad lönsamhet, säger vd Fredrik Munter.

Mellanskog utökar sitt virkessortiment och inför rensorterad aspmassaved i södra geografierna. För att kunna hantera de ökade volymerna och fler sortiment av virke kommer Mellanskog investera i utbyggnad av virkesterminalen i Kjula – något som genomförs under hösten 2022.

Mellanskogs nya prislistor gäller kontrakt tecknade från och med 24 oktober 2022 och innebär följande;

  • Nytt grundpris på bränsleved: 260 kr/m³fub
  • Nytt grundpris på barrmassaved: 385 kr/m³fub

För lövmassaved införs rensorterade sortiment inom området Värmland-Mälardalen.

  • Nytt grundpris för björk: 450 kr/m³fub
  • Nytt grundpris för asp: 450 kr/m³fub
  • Nytt grundpris för förekommande björk och asp i blandning: 350 kr/m³fub

För lövmassaved inom området Dalarna-Gävleborg-Härjedalen, fortsatt björk och asp i blandning.

  • Nytt grundpris för ingående björk: 425 kr/m³fub
  • Nytt grundpris för ingående asp: 350 kr/m³fub

Virkespriser på en hög och stabil nivå är en del av Mellanskogs medlemsnytta. Mellanskog äger halva träindustriföretaget Setra Group och har som ekonomisk förening möjlighet att lämna både ränta på medlemmarnas insatskapital och efterlikvid på levererat virke.

Läs mer om medlemsnyttan här.