Vildsvin och tamgrisar står för den främsta rapporteringen i media just nu, men granbarkborren då? Här kommer en liten uppdatering efter en sommar som blev bättre än förväntat.
Döda och ovanligt gröna granar
Den befarat rekordtorra sommaren regnade bort och resulterade i motståndskraftiga granar som kunde stå emot borrarnas andra svärmning väl. Samtidigt rapporterar Skogsstyrelsen att man börjat se ovanligt gröna döda granar. Det handlar om granar där granbarkborren underminerat barken, barken har sedan hackats bort av hackspetten, men barren är fortfarande gröna. Detta försvårar för exempelvis drönarsök, eftersom de drabbade granarna fortfarande ser friska ut ovanifrån.
Aktiva skogsägare
Passa på att ta en omväg vid nästa skogspromenad, svampplockning eller jaktpass, för att se om du kan hitta några nyligen angripna granar. Skogsstyrelsen råder numera också skogsägare att snabbt plocka bort nyligen angripna träd. Ett incitament är de 50 – 60% av borrarna som gömmer sig i barken, ett annat det virkesvärde som kan bevaras genom snabbt agerande i början.
Positivt nedgående trend
För att summera situationen efter sommaren ser vi en positivt nedgående trend i hela vår geografi men vi håller ändå ögonen öppna. Granar kan fortfarande ha gröna barr trots att barken saknas och då är det viktigt att vara snabb för att bevara virkesvärdet.
Stormen Hans var en annan stor väderhändelse i sommar. Tacksamt kan vi konstatera att det inte drabbade vår geografi så hårt. Toppbrott och andra stormskador utgör dock utmärkt föryngringsmaterial för granbarkborren, så tänk på att hålla era skogar rena.
I november – december sker en stor rikstaxering och efter det kommer vi veta mer om hur den övergripande situationen ser ut för de skador granbarkborren åsamkat skogsbruket i år.