Säsongen för aktiva granbarkborrar har nu nått sitt slut. En preliminär bedömning visar att granbarkborren dödat närmare sju miljoner kubikmeter skog under 2020. Omfattningen i Mellanskogs område är alarmerande med cirka 4,5 miljoner kubikmeter skadad skog. Merparten av angreppen är koncentrerade till Södermanland, Västmanland, Närke och västra Uppland. Det finns även bitvis omfattande skador i Värmland, södra Dalarna, södra Gästrikland samt norra och östra Uppland.
– Jämfört med förra året är det nu ombytta roller, omfattningen i Götaland ser ut att ha halverats samtidigt som skadorna i Svealand verkar vara de dubbla från i fjol. Situationen är fortsatt allvarlig och Mellanskog jobbar hårt för att bekämpa granbarkborren och rädda medlemmarnas virkesvärden. Vi arbetar även aktivt för att hitta nya avsättningsmöjligheter för granbarkborreskadat virke, säger Mellanskogs skogschef Matts Söderström.
Slutgiltig bedömning
Den officiella uppskattningen av årets granbarkborreskador kommer genomföras av SLU i en nationell riktad skadeinventering i Götaland och Svealand vilken kommer ske under september – oktober. I inventeringen nyttjas Riksskogstaxeringens alla permanenta provytor i Götaland exkl. Gotland och Svealand exkl. Dalarna, cirka 420 stycken. Med detta upplägg kommer resultaten endast kunna presenteras på landsdelsnivå. Resultaten kommer bli den officiella uppskattningen av årets barkborreskador då resultaten baseras på en statistisk säkerställd metod.
Fällövervakningen avslutad
Mellanskog deltog i årets omfattande svärmningsövervakning tillsammans med Skogsstyrelsen och andra aktörer inom samverkansprojektet Stoppa borrarna. Ett flertal fällor placerades ut hos markägare i Mellanskogs område som varje vecka tömde sina fällor och rapporterade in antalet borrar. Även fällövervakningen är nu avslutad för året och vi vill rikta ett stort tack till alla markägare som spelat en viktig roll i arbetet. Tillsammans har vi kunnat identifiera både den stora svärmningen som skedde på försommaren och den andra som inträffade på många platser i Mellanskogs geografi under augusti månad.
För den som är intresserad har vi sammanställt data från Skogsstyrelsens fällfångster under de senaste fem åren, se dokumentet nedan.
Historisk granbarkborresvärmning 2016-2020
Fortsätt vara aktiv
Äger du skog i något av de drabbade områdena? Då är det mycket viktigt att du fortsätter vara aktiv och håller uppsikt efter tecken på granbarkborreangrepp. Tänk på att det kan dröja ytterligare några veckor innan spår från den andra svärmningsvågen visar sig i form av röda träd, barr på marken och lossnande bark. Borrhål från andrasvärmningen förekommer oftast högt upp i träden.