Granbarkborren svärmar igen

Efter en hittills mycket torr och varm sommar svärmar nu granbarkborren på nytt i redan utsatta områden av Mellanskogs geografi. Särskilt hårt verkar Södermanland och delar av Uppland ha drabbats. Det finns en risk att skadorna i dessa områden är mer omfattande än tidigare år. Exakt hur stora volymer som dött går ännu inte att veta säkert, varför det är viktigt att fortsatt vara aktiv i bekämpningen.

En ny generation granbarkborrar har börjat svärma och angripa våra skogar, det visar Skogsstyrelsens och skogsbrukets svärmningsövervakning inom projektet Stoppa borrarna. I och med en andra våg ökar därmed risken betydligt för nya angrepp på redan hårt drabbad granskog.
De senaste veckornas varma och torra väder har gjort att de redan låga grundvattennivåerna i Svealand har sjunkit än mer, vilket stressar granskogen och gör den till ett lätt byte för skadeinsekten.
– Historiskt har det i Sverige varit ovanligt med svärmning av en andra generation granbarkborre. Efter den extremt varma sommaren 2018 ser vi dock att en andrasvärmning nu är mer regel än undantag, vilket innebär att säsongen för skadeinsekten blivit längre. Det i sin tur gör att risken för mer omfattande skador ökar, säger Magnus Sääf, Mellanskogs expert på granbarkborre.

Så ser du att en gran är angripen

Granbarkborren angriper vindfällen, stående skog och avverkade träd. Tecken på ett nytt angrepp är brunt borrmjöl på stammen eller vid stambasen. Nu på sensommaren brukar angreppen ofta ske högre upp i träden så ett annat tecken kan vara avfläkt bark en bit upp på stammen. Oftast hittar man de nya angreppen i närområdet av de angrepp som skett tidigare under året.

Borrmjöl och gröna barr vid stambasen visar att granen är angripen och att angreppet är färskt.

Mellanskogs råd till dig som skogsägare:

  • Ge dig ut i skogen och leta efter nya angrepp.
  • Leta främst i närheten av tidigare angripen skog där det finns färska vindfällen och i så kallade riskbestånd (äldre granskog).
  • Tänk på att ju tidigare du upptäcker och åtgärdar angrepp, desto större virkesvärde går att rädda och bekämpningen blir effektivare. Se till att ta ut angripna träd så fort som möjligt och att så mycket bark som möjligt följer med ut ur skogen.
  • Ta kontakt med din skogliga rådgivare så snart du misstänker angrepp.
  • Registrera angrepp direkt i Medlemsappen.

Ta del av fler rekommendationer på vår hemsida, där kan du även klicka dig vidare till svärmningsövervakningen på Skogsstyrelsens hemsida. Gå till mellanskog.se/granbarkborre

Här kan du läsa Skogsstyrelsens pressmeddelande om andrasvärmningen:
Pressmeddelande Skogsstyrelsen