Granbarkborren har dödat 5 miljoner kubikmeter skog i Sverige i år, det visar den inventering Skogsstyrelsen presenterar idag. Svealand är värst drabbat i Sverige – hela 3,8 miljoner kubikmeter granskog har dött här till följd av granbarkborrens härjningar.
Ännu ett år har präglats av granbarkborrens aggressiva angrepp. Enligt den inventering som Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) genomfört på uppdrag av Skogsstyrelsen står det klart att över 5 miljoner kubikmeter granskog har dödats i Sverige i år. Det innebär att mer än 32 miljoner kubikmeter gran har dödats av granbarkborren sedan sommaren 2018. Det kan jämföras med bränderna sommaren 2018 som tillsammans förstörde cirka 2 miljoner kubikmeter skog.
– Angrepp av granbarkborre kan ses som en lågintensiv naturkatastrof som pågår år efter år. Granbarkborrens framfart upplevs mindre dramatisk än en brand eller storm men har minst lika förödande konsekvenser för de skogsägare som drabbas, säger Magnus Sääf, granbarkborreexpert på Mellanskog.
Svealand värst drabbat i landet
Problemen i Svealand är fortsatt mycket stora, skadenivåerna ligger på ungefär samma nivå som i fjol. Hela 3,8 miljoner av den totalt 5 miljoner dödade kubikmetrarna finns här. Allra värst är det i Södermanland och Örebro län där hälften av skadorna finns.
– Än en gång är det skogsägarna i Södermanland och Örebro som råkat värst ut. Det är en svår situation för alla som drabbas, vi vet att det är lätt att känna sig uppgiven och frustrerad. Trots det så är det viktigt att inte ge upp utan fortsätta bekämpa borrarna och rädda virkesvärden från skogen, förklarar Magnus Sääf.
För mer information, se kartan nedan och läs rapporten som finns länkad på Skogsstyrelsens hemsida:
Pressmeddelande Stoppa borrarna den 6 december
Så jobbar Mellanskog
Mellanskog arbetar fortsatt intensivt för att hjälpa medlemmar med granbarkborreskadad skog, än är faran inte över. För att hantera de stora volymerna har vi gjort stora strategiska affärer och utökat våra logistiklösningar för att ha kapacitet att flytta virket med båt och tåg.
Efterfrågan på virke är stor och som medlem får du bra betalt för samtliga sortiment, även granbarkborreskadat virke.
Mellanskogs råd till dig som medlem
- Var aktiv och se över din skog, året om. Vänta inte till i vår eller sommar.
- Leta främst i närheten av tidigare angripen skog där det finns färska vindfällen och i så kallade riskbestånd (äldre granskog).
- Om det blåser ner granar i din skog eller om de drabbas av snöbrott, ta rätt på de skadade granarna innan svärmningen kommer igång till våren.
- Tänk på att ju tidigare du upptäcker och åtgärdar angripna granar, desto större virkesvärde går att rädda och bekämpningen blir effektivare. Se till att ta ut angripna träd så fort som möjligt och att så mycket bark som möjligt följer med ut ur skogen.
- Tänk igenom valet av trädslag och sprid riskerna när det är dags att föryngra skogen efter avverkning. Sträva efter variation och välj trädslag som trivs på den mark du ska föryngra.
- Röjning och gallring i rätt tid skapar vitala skogar. Undvik sena gallringar som ökar risken för vindfällen och angrepp.
- Ta kontakt med din skogliga rådgivare så snart du misstänker att din skog angripits.
- Registrera angrepp direkt i Medlemsappen.
Fortsatta angrepp att vänta
Den extremt varma och torra sommaren 2018 blev startskottet för de kraftiga angrepp vi sett, och fortfarande ser, av granbarkborre. Granskogar som blir stressade har svårare att stå emot angrepp av en skadeinsekt som barkborren. Flera faktorer pekar nu på att skadorna kommer att fortsätta öka kommande år, även om det skiljer sig åt inom vår geografi.
Som en följd av klimatförändringarna är det rimligt att tro att vi kommer få övervägande varma och torra somrar i Sverige. På sikt är det därför bra att tänka på att klimatanpassa sin skog genom att plantera rätt trädslag på rätt mark, och undvika att satsa på gran där det inte är lämpligt.
Karta över granbarkborreskador 2022
Skogsskador i närtid
Så här stor volym skog har skadats av några av de största skogsskadehändelserna vi haft i Sverige i närtid. Siffrorna kan jämföras med den årliga avverkningsvolymen i Sverige som brukar ligga på mellan 90 – 100 miljoner kubikmeter.
- Stormen Gudrun 2005: 75 miljoner kubikmeter
- Stormen Per 2007: 16 miljoner kubikmeter
- Branden i Västmanland 2014: 1,4 miljoner kubikmeter
- Bränderna 2018: 2 miljoner kubikmeter
- Granbarkborren 2018–2022: 32 miljoner kubikmeter
Läs mer
Pressmeddelande Stoppa borrarna den 6 december:
Klicka här (Inventeringen i sin helhet finns längst ned på denna sida)
Mellanskogs granbarkborresida:
Klicka här