Terminalinformation

Säkerheten är av yttersta vikt vid arbete på Mellanskogs terminaler. Du som vistas på våra terminaler ska ha läst säkerhetsinformationen nedan.

Informationen nedan gäller för alla våra terminaler. Under rubriken ”Terminaler med ytterligare instruktioner” finns information för vissa terminaler där det råder specifika rutiner utöver informationen nedan.

Huggning, krossning, sållning, lastning/lossning, transporter och liknande

Aktiviteterna på Mellanskogs terminaler varierar i omfattning under året men även dag för dag. På terminalerna kan varierande arbeten utföras med maskiner och lastbilar av olika entreprenörer. Personer kan röra sig på terminalerna. Det kan vara Mellanskogs personal eller andra behöriga, man kan tyvärr inte utesluta att obehöriga kan komma in på området.
Detta sammantaget innebär att det på terminalerna finns olycksfallsrisker.

Som entreprenör hos Mellanskog är det mycket viktigt att du uppfyller gällande lagar och förordningar för din egen del och eventuella anställda.

Du skall avbryta arbetet när det finns risk för olycka. Om någon part anser att uppdraget inte kan utföras inom gällande lagar, förordningar eller lokala föreskrifter ska uppdraget inte genomföras.

Alla som vistas på terminalen skall följa Skogsindustriernas dokument ”Säkerheten inom industri- och terminalområden vid hantering av skogsråvara”. Observera att lokala tillägg, utöver bestämmelserna kan förekomma och gäller alltid i första hand. Klicka här för att läsa dokumentet.    

Läckage av olja, diesel eller andra giftiga ämnen

Agerande vid utsläpp av giftiga ämnen

  1. Vidta saneringsåtgärder:
    Sprid absorptionsmedel, ta upp och lägg förorenat material på säker plats. Skapa en avvikelserapport.
  2. Vid läckage eller olycka där mer än 15 liter olja eller ämnen läcker ut i mark
    Larma Mellanskogs terminalansvarig Leveransledare och skapa en avvikelserapport.

Brand

Åtgärder för att förebygga brand

  1. Lagring av sönderdelat material skall alltid ske sortimentsvis.
  2. Blandning av material med stor skillnad i fukthalt skall undvikas.
  3. Vältor och stackar får inte vara högre än 7 meter med följande undantag: stackar av stamvedsflis, torrflis och sågspån som får vara högre.
  4. Stackar av skogsflis skall vara sådan att en stack med höjden 7 meter är cirka 20 meter bred i markplan.
  5. Mellan stackar skall det finnas en brandgata om minst 1 meter. Brandgatan ska dock minst vara så bred att den är körbar av arbetsfordon samt ger fordonet sådan manöveryta att punkt 5 i ”Åtgärder vid brand” kan genomföras omgående vid brands upptäckt.
  6. Hjullastare får aldrig köra i eller på lagrat material. Vid stackning av flis får inte hjullastarens framhjul köra upp mot stackens sida. Undantaget är stackar av sågspån som det är tillåtet att köra i och på samt även stackar av stamvedsflis och torrflis om stacken omsätts inom 3 månader.
  7. Bark-, och grotstackar som lagrats mer än 3 månader ska regelbundet inspekteras genom att kontrollera lukt från stacken samt den vattenånga som avges. Vid fysisk inventering på terminalerna som utförs av terminalansvariga cirka var 3:e månad ska inspektionen protokollföras.
  8. På biobränsleterminalen skall det finnas minst 2 stycken, för last- och arbetsfordon, körbara vägar inom lagringsområdet till utfart från terminalytan.
    Körbara vägar, för last- och arbetsfordon, som slutar med återvändsgata bland stackar och vältor ska undvikas.
  9. Rundvirkesvältor skall delas upp i vältor om maximalt 5 000 m3fub. Mellan rundvirkesvältor skall brandgata finnas som är körbar för last- och transportfordon. Vid terminalerna i Mora, Amsberg, Hargshamn, Bränta, Malmköping, Forsbacka, Forsby och Stingtorpet får rundvirkesvältorna uppgå till 10 000 m3 fub. Vid behov av ytterligare undantag till denna regel skall försäkringsgivaren informeras.
  10. Mellan rundvirkesvältor och stackar skall brandgata finnas som är körbar för last- och transportfordon.

Åtgärder vid brand

  1. Lägg ett 1 meter tjockt lager sågspån, över och 5 meter runt brandhärden.
  2. På lagringsytor där förhöjd självantändningsrisk föreligger, som vid lagring av t.ex. bark, grot och träddelar ska det finnas tillgång till ca 100 m3s sågspån att användas vid behov.
  3. Skapa om möjligt yta för att hantera branden genom att flytta material.
  4. Material som körs till kund skall säkerställas att det ej brinner.
  5. Skär vid behov av vältan, dock ej närmare brandhärden än 10 meter.
  6. Inom 10 meter från brandhärden ska materialet fördelas i mindre högar för avsvalning.
  7. Avsvalningen bör ske under minst en vecka eller tills det kan säkerställas att branden har slocknat.
  8. Undvik om möjligt att skapa höga stup nära brandhärden.
  9. Material i och i anslutning till brandhärden ska släckas alternativt spridas ut i ett par decimeter tjockt lager på en säker plats för att svalna. När det kan säkerställas att branden är släckt kan materialet läggas i mindre högar om maximalt 100 m3s i minst en vecka.
  10. Då brandhärden är borta bör den kvarvarande stacken närmast tidigare brandhärd kontrolleras nogsamt. Vid behov bryts ytterligare 10 meter upp av kvarvarande stack närmast där brandhärden varit.
  11. Incident skall rapporteras internt för att uppföljning skall kunna ske av försäkringsgivare.

Luftföroreningar

All tomgångskörning ska i möjligaste mån undvikas, tillexempel vid registrering av mätdata och köbildning i väntan på mätning eller lastning/lossning.

Buller

Entreprenören skall följa gällande beslut när det gäller fastslagna tider och ljudnivåer. Se restriktioner under respektive terminal i rullisten.

Nedskräpning, dumpning av avfall

Det är förbjudet att på Mellanskogs terminaler dumpa avfall eller bidra till nedskräpning. Du skall upplysa obehörig person att obehöriga ej äga tillträde.

Material rasar ner från hög/Ved faller från trave

Det är förbjudet att köra in under överhäng. För att minimera risken att överhäng bildas ska lastning ske metodiskt från samtliga tillgängliga riktningar. Om lastning koncentreras från en riktning – på ett ställe – ökar rasrisken dramatiskt. Kör aldrig fram till överhäng på hög. Hjälm skall bäras vid vistelse på terminalområdet

Halkrisk

Om sandlåda finns utplacerad sanda vid behov. Om det inte går att sanda mätbrygga, mät från marken.

Påkörningsrisk, klämrisk

Påkörningsrisk är en stor risk vid arbete på en terminal. Därför är det särskilt viktigt att bära varselväst, hjälm och skyddsskor samt vara uppmärksam på alla aktörers rörelser.

  • Minimikrav är varselväst, hjälm och skyddsskor vid vistelse på terminal.
  • Hastighet max 30 km/tim gäller inom terminalområdet.
  • Följ anvisade körvägar.
  • Maskiner skall vara i gott skick och ha bra belysning.
  • Maskiner i rörelse skall vara utrustade med väl synlig ”saftblandare”
  • Under körning hålls skopan i det läge som maximerar förarens sikt i körriktningen. Placera ekipaget så att risken för olyckor minimeras.
  • Maskiner skall vara skyltade med säkerhetsavstånd.

Särskilda krav

  • Vid lastning av rundvirke på järnväg skall lastare ha genomgått BTO:s särskilda utbildning för lastning av rundvirkesvagnar.
  • Övriga särskilda krav (ex låsning av bom, mm)

Rapporteringsansvar

Om du ser risker för olyckor i arbetet så skall du verka för att risken upphör eller minimeras. Rapportera till Mellanskog om det finns risk för olyckor, också om du agerat för att förhindra olycka. Rapportering av tillbud är obligatorisk. Det hjälper oss i vårt arbete för att minimera olycksfallsrisker. Använd blanketten ”Tillbudsrapportering vid terminal” och skicka till terminalansvarig via e-post.

Samordningsansvarig

Varje terminal har en samordningsansvarig som du kan kontakta om du har frågor och funderingar gällande arbetet på en terminal. Samordningsansvarig anslås tydligt på skyltar vid infart på terminal. Samordningsansvarig kan vara någon utanför Mellanskog om så har överenskommits på aktuell terminal.