Vår historia

Mellanskogs historia börjar med den storskaliga industrialiseringen som förändrar Sverige och hela västvärlden. Då blir skogen plötsligt mycket betydelsefull i marknadsekonomin och de enskilda skogsägarna ute på landsbygden har behov av att sluta sig samman för att bilda ett alternativ till bolagen som försöker komma åt skogen och göra sig stora vinster via ett fjärrägande.

Vår Historia: Från Skogsavverkning till Skogsägareförening

På 1840-talet började skogsbolagen skriva långsiktiga kontrakt med bönder och byalag om skogsavverkning. Dessa kontrakt sträckte sig ofta över 50 år, vilket ledde till intensiv avverkning och hård belastning på skogarna.

I början av 1900-talet var Sverige till stora delar avskogat, vilket väckte oro hos myndigheterna. Skogen, en ovärderlig resurs för landet, hade utarmats kraftigt. För att motverka denna utveckling infördes 1905 en ny skogsvårdslag som krävde att ett nytt träd skulle planteras för varje avverkat träd. Denna princip har återuppbyggt Sveriges skogar, och idag har vi mer än dubbelt så mycket skog som vid seklets början.

Skogsbruk från förr foto Nils Säfström

Skogsbruk från förr. Foto Nils Säfström

Dalarnas Skogsägareförening u.p.a – En starkare gemenskap

År 1906 bildades Dalarnas Skogsägareförening u.p.a (utan personligt ansvar) ur tanken att vi blir starkare tillsammans. Föreningen grundades för att skydda skogsägarnas rättigheter i en tid då skogsbolag och patroner bildade inköpskarteller som pressade de enskilda skogsägarna.

Från föreningsbildning till Mellanskog

Dalarnas Skogsägareförening var början på en lång kedja av föreningsbildningar runt om i landet. Idag, över 110 år senare, lever arvet vidare i form av Mellanskog. Vår grundtanke är densamma: att skapa en rättvis marknad för skogsägare och förhandla fram de bästa priserna för medlemmarnas virke.

Skogsbruk från förr foto Nils Säfström

Skogsägare samlade till möte. Foto: Nils Säfström

Vår verksamhet idag

Mellanskog har idag 258 anställda och en omsättning på 4,5 miljarder kronor. Våra 28 700 medlemmar finns från Gotland i söder till Härjedalen i norr, och spridda över 23 länder. Med vår gedigna kunskap och kärlek till skogen ger vi medlemmarna råd som ökar värdet på deras fastigheter och virke.

Vi blir starkare tillsammans

Genom att samla skogsägare i en gemensam förening har vi kraften att påverka och skapa en rättvis och hållbar skogsbruksmarknad. Vi tror på styrkan i gemenskap och arbetar varje dag för att förbättra villkoren för alla våra medlemmar.

Upptäck mer om vår historia och hur vi kan hjälpa dig som skogsägare att nå dina mål. Tillsammans bygger vi en hållbar framtid för Sveriges skogar.