Så påverkas medlemskapet vid dödsfall

När en anhörig avlider är det mycket att tänka på samtidigt som det också kan vara känslosamt och tungt. Det kan lätt kännas som att det blir mycket på en och samma gång. Därför vill vi göra vad vi kan för att förenkla för dig och andra efterlevande.

Ett dödsbo uppstår

När en person avlider uppstår automatiskt ett så kallat dödsbo som blir en juridisk person. Inom tre månader ska en bouppteckning upprättas där den avlidnes (och efterlevande makas) tillgångar och skulder sammanställs per dödsdagen. Bouppteckningen ska sedan skickas till Skatteverket inom fyra månader efter dödsdagen.

Varje månad uppdateras Mellanskogs medlemsregister med information från SPAR i det fall medlemmar avlidit. Mellanskog kommer då automatiskt att skicka ut ett saldobesked över skulder och tillgångar i föreningen till den avlidnes folkbokföringsadress. Denna information ska tas med i bouppteckningen.

Det går naturligtvis också bra att kontakta oss direkt och informera om vad som inträffat.

Delägarskap i en ekonomisk förening

Eftersom medlemskapet i Mellanskog innebär ett delägarskap i en skoglig, ekonomisk förening rekommenderar vi att den som sköter bouppteckningen och deklarationen har kunskaper om skog och vad medlemskapet i Mellanskog har för konsekvenser för dödsboet och de efterlevande.

Medlemskapet i föreningen fortlöper för avlidna medlemmar och fortsätter gälla till dess att det skriftligen sägs upp av dödsbodelägarna. Ett dödsbo med endast en dödsbodelägare upphör i samband med att bouppteckningen registreras hos Skatteverket. Även om dödsboet upphör automatiskt, måste dess tillgångar ändå byta ägare genom att banker med flera meddelas och lagfart söks för fastigheter m.m. med stöd av den registrerade bouppteckningen.

Ett dödsbo med fler än en dödsbodelägare måste upprätta en skriftlig arvskifteshandling, som är en överenskommelse om hur tillgångarna ska fördelas mellan dödsbodelägarna. Ett dödsbo som äger jord- eller skogsbruksfastighet måste enligt lag avvecklas senast fyra år efter dödsfallsåret. Om det finns särskilda skäl, kan Länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet, ge anstånd i ytterligare ett år. Ägandet av skogsfastigheten måste sedan avvecklas, antingen genom försäljning eller arvskifte. Eftersom svensk lagstiftning inte medger fastighetsinnehav för dödsbon i mer än fem år har Mellanskog fattat beslutet att medlemskap, insatser och konton ska avslutas senast fem år efter dödsfallet.

Medlemskapet är individuellt

Medlemskapet i Mellanskog är knutet till individen, vilket betyder att om du ärver skogen av en anhörig så förs inte medlemskapet automatiskt över på dig. Den avlidnes medlemskap måste avslutas och du behöver ansöka om eget medlemskap. Här kan du ansöka om medlemskap.
Det går dock bra att överlåta insatser och merkonton (dock ej betalningsplaner) från en medlem till en eller flera medlemmar. Vår medlemsadministration kan hjälpa dig med detta, du når dem via e-post: medlem@mellanskog.se

Om man vill avsluta medlemskapet i Mellanskog utan att överlåta insatser behöver dödsboet begära utträde ur föreningen. Om utträdet sker senast 30 november innevarande år får man hela insatskapitalet återbetalt senast den 30 juni närmst efterföljande år. I det fall att dödsboet endast har en delägare räcker bouppteckningen som stöd vid uppsägning av medlemskapet i Mellanskog, i annat fall behöver vi en kopia på arvskiftet.

I Ärvdabalken, 18 kap, 7 § hittar du lagtexten om vad som gäller för skogs- och lantbruksfastigheter.