Upplåt skogsmark för solkraft
Att upplåta mark till en exploatör som vill anlägga en solpark, kanske med tillhörande batteripark, kan vara ett sätt att öka intäkterna från fastigheten och samtidigt bidra till omställningen till ett mer biobaserat samhälle. Fredrika Hovberg, fastighetsrådgivare på Mellanskog, bistår markägare som vill använda en del av sin fastighet för produktion av solel.
Mark för solkraft efterfrågas
– Just nu är det väldigt inne med solkraft, säger Fredrika Hovberg, fastighetsrådgivare på Mellanskog. Det beror på de höjda energipriserna i kombination med att det har blivit svårare att få tillstånd för att etablera solel på åkermark och att det är bra betalt för markägaren, jämfört med livsmedels- eller skogsproduktion.
Närhet till stora ledningar
– För att en plats ska vara lämplig för solel behöver den ligga nära en befintlig ledning, det behöver finnas bra väg fram till platsen och det får inte finnas höga naturvärden. Läget i terrängen är mindre viktigt, numera kan man positionera panelerna för bästa möjliga verkningsgrad. Arealen brukar ligga på 5–15 hektar.
Exploatören hanterar processen
– Man kan välja att själv projektera en solelsanläggning på sin mark, men vanligast är att en markägare arrenderar ut mark till en exploatör. Exploatören hanterar då tillståndsprocessen, projektering och investering och skriver ett avtal med markägaren. När anläggningen är färdig säljs den ofta vidare och elproducenten som tar över parken tar också över arrendeavtalet med markägaren.
Ta hjälp med avtalen
– På Mellanskog kan vi hjälpa markägare att gå igenom de avtalsförslag som de får från exploatören. Det finns en del frågetecken, bland annat hur ett arrendeavtal med markägaren står sig juridiskt om solparken säljs flera gånger och kanske till utländska aktörer. Det finns också oklarheter kring nedmonteringen av parken. Så visst finns det risker som var och en måste bedöma, men också möjligheter till högre intäkter, avslutar Fredrika Hovberg.